vrijdag, juni 17, 2005

Onderzoek naar openingstijden winkels

AMSTERDAM - Er wordt een onderzoek gestart naar het verruimen van de openingstijden van winkels. De winkeltijdenwet, die tot stand kwam in 1996, wordt de komende maanden geƫvalueerd. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken vrijdag. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Postbus 51.
De wet beoogt soepele winkeltijden, waardoor winkeliers de openingstijden kunnen afstemmen op de behoefte van de klant. Onder de huidige wet mogen winkels van maandag tot en met zaterdag geopend zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast mogen gemeenten buiten de wet om eigen beleid voeren, zoals bijvoorbeeld het organiseren van koopzondagen.
In het onderzoek zal onder meer worden nagegaan hoe vaak gemeenten winkeliers de ruimte geven om op andere tijden open te gaan. Ook wordt er gekeken naar het effect op de concurrentieverhoudingen, de arbeids- en leefpatronen van winkeliers en de marktwerking.
De resultaten van het onderzoek worden dit najaar verwacht. Over mogelijke uitkomsten kan nog niks gezegd worden, zegt Paula de Jonge, woordvoerder van Postbus 51. Wel hebben onder meer Rotterdam en Den Haag aangegeven graag te willen 'experimenteren met verruimde winkeltijden'.
(Bron)

Geen opmerkingen: