vrijdag, juni 10, 2005

Cao-acties in onderwijs voorbereid

De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat acties voeren als minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) de 'nullijn' niet loslaat. Het ministerie van Onderwijs heeft nul procent loonsstijging vastgesteld, maar de bonden nemen daar geen genoegen mee.
Deze maand overleggen de bonden voor primair- en voortgezet onderwijs met de minister over de cao. Het ministerie wil voor dat overleg niet reageren op het dreigement van de AOb, maar een woordvoerder geeft wel aan 'verrast' te zijn.
Volgens AOb-woordvoerder Robert Sikkes is de stakingskas geopend. Dat wil niet per se zeggen dat er ook stakingen komen. "We zijn nog bezig met voorbereidingen", zegt Sikkes. "Of het onderwijs een dag plat gaat of dat we een uur demonstreren, staat dus nog open."
Volgens Sikkes komt het meningsverschil voort uit de resultaten van het 'Museumpleinakkoord', dat de regering en de bonden sloten na de grote demonstratie op het Amsterdamse Museumplein, begin oktober. Daarin werd de nullijn losgelaten. "Het ministerie van Onderwijs heeft nog voor dat akkoord het budget ? mét nullijn ? vastgesteld en wil daar nu niet meer vanaf, terwijl wij juist uitgaan van de situatie van ná het Museumpleinakkoord."
Volgens de AOb betekent vasthouden aan de nullijn in een tijd van stijgende lasten dat mensen eerder uit het onderwijs stappen, 'en dat terwijl het ministerie zelf ook toegeeft dat er vanaf 2007 een tekort te verwachten is, door een pensioengolf van oudere werknemers'.
(Bron)

Geen opmerkingen: