dinsdag, juni 07, 2005

Dwangsom als SGP vrouwen lidmaatschap onthoudt

DEN HAAG (ANP) - De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) discrimineert vrouwen. Om hier een einde aan te maken moet de rechtbank de statuten van de partij nietig verklaren. Dat eisten negen maatschappelijke organisaties dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.
Na de nietigverklaring moet de SGP haar beginselen binnen vier maanden na de uitspraak zo wijzigen dat vrouwen volwaardig lid kunnen worden, op straffe van een dwangsom. Initiatiefnemer voor het proces is de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Naast de SGP hebben de eisers ook de Staat gedaagd, omdat zij menen dat de Staat geen subsidie mag verstrekken aan een partij die aan vrouwen het passief kiesrecht onthoudt.
SGP-voorzitter W. Kolijn gaf dinsdag in de rechtszaal aan dat binnen de partij al enige tijd discussie gaande is over het omstreden statuut dat formeel in 1997 is ingevoerd. De discussie die niet is ingegeven door het proces, moet uiteindelijk leiden tot een nota. "Met name onder jongeren binnen de SGP wordt genuanceerder over het vrouwenstandpunt gedacht. In brede kring wordt nu besproken of het statuut is opgesteld vanuit een bijbelbeginsel of vanuit een traditie."
Kolijn heeft goede hoop dat de rechtbank de vordering van de eiseressen niet toewijst. Mocht dat wel het geval zijn, dan ontstaat volgens hem een bijzondere moeilijke situatie binnen de partij, omdat er procedures gelden voor de aanpassing van de statuten. Zo is er een meerderheid van de leden nodig. Mocht de SGP ooit overgaan tot het toelaten van vrouwen als volwaardig lid, zal Kolijn zelf zijn functie als voorzitter neerleggen. "Ik verdedig dit standpunt uit volle overtuiging en zal in dat geval ongeloofwaardig zijn", aldus Kolijn, die jaren actief is binnen de partij.
(Bron)

Geen opmerkingen: