dinsdag, juni 07, 2005

Mensen krijgen meer financiële steun van kerken

Werklozen, alleenstaande ouders, chronisch zieken en ouderen richten zich steeds vaker tot de kerk voor financiële hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van Kerkinactie, onder alle diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland.
Vorig jaar kregen zo'n achtduizend mensen voor 4,5 miljoen euro aan financiële steun van de kerk. Niet alle verzoeken worden gehonoreerd: hoeveel geld er was gevraagd, blijkt niet uit het onderzoek.
De hulpbehoevenden hebben vaak schulden of kunnen de stijgende vaste lasten niet betalen. Driekwart van de 2.200 diaconieën geeft hulp aan deze mensen. Dat doen ze met giften en leningen. Ook wordt voedsel of kleding gegeven en krijgen mensen hulp bij het invullen van formulieren.
Kerkinactie wil met het rapport 'Armoede in Nederland' duidelijk maken dat de minima te hard worden getroffen door het overheidsbeleid. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Kneus laat in een reactie weten dat 'mensen in nood' een beroep op de bijstand kunnen doen. De Protestantse Kerk en de minister gaan op 5 juli in gesprek.
(Bron)

Het veelzeggendste is dat ook de middenklasse tegenwoordig financiële problemen krijgt. En dat beroep op de bijstand, sja, dat wordt vaak afgewezen.
Als je kijkt naar de hoeveelheid mensen in de problemen, het toenemend aantal ontruimingen wegens huurschuld, het feit dat mensen zorg mijden omdat dat geld kost - dan moet je wel de conclusie trekken dat Nederland een land is dat op de rand van de afgrond balanceert. We hebben blijkbaar geen cent meer. Of het kan de overheid geen reet schelen, dat zou ook kunnen. Dat is ook een afgrond, maar dan een mentale.

Geen opmerkingen: