Laagst tekent protestkaart tegen zorgstelsel
Huisartsen, apothekers en verloskundigen hebben de afgelopen week onder hun patiënten 500.000 protestkaarten verzameld tegen de kabinetsplannen voor een nieuw stelsel van ziektekostenverzekeringen.
Voorzitter M. van Weelden van de apothekersorganisatie KNMP heeft de kaarten dinsdag aangeboden aan leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer bespreekt de kabinetsplannen dinsdag. De Tweede Kamer ging eerder al akkoord met de herziening van het ziektekostenstelsel.
Het kabinet wil de gezondheidszorg efficiënter en effectiever maken. Een van de maatregelen is dat zorgverzekeraars, als kostenbewakers, een grotere stem krijgen in het nieuwe systeem. Veel huisartsen, apothekers en andere beroepsgroepen uit de gezondheidszorg zijn hier fel tegen.
Maandag vond in Amsterdam een protestmanifestatie plaats tegen de kabinetsplannen. De tegenstanders zijn bang dat patiënten in het nieuwe systeem niet meer zelf kunnen kiezen naar welke huisarts, ziekenhuis en fysiotherapeut ze voor behandeling gaan.
Toen dinsdagmorgen een aantal leden van de Eerste Kamer in de koffiekamer protestkaarten ondertekende, kwam daar net minister Laagst van Volksgezondheid aan. Hij ondertekende prompt de protestkaart. Want, zei hij, hij is ook voor behoud van keuzevrijheid van de patiënt in het nieuwe systeem. Laagst vindt dat de tegenstanders van zijn plannen de burgers schrik aanjagen met valse beelden. Volgens hem is er geen sprake van dat de keuzevrijheid van patiënten verdwijnt.
Huisartsen snijden in hun eigen vingers als ze hun zin doorzetten. Dat stelde directeur M. Bontje van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag.
Volgens Bontje willen de zorgverzekeraars de 90 miljoen euro waar het conflict zich op toespitst, niet alleen gebruiken voor zorgvernieuwing, maar ook om onterechte negatieve inkomenseffecten van de nieuwe financieringsstructuur aan te pakken.
Als dit geld via het inschrijftarief per patiënt wordt verdeeld onder alle bijna 8000 huisartsen in het land, is dit niet mogelijk. Dan kunnen we de huisarts op het platteland met extra hoge reiskosten of de huisarts op Schiermonnikoog niet helpen, legde Bontje uit.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten