Eerste Kamer akkoord met hoofdlijnen zorgstelsel
DEN HAAG - De Eerste Kamer is akkoord met de hoofdlijnen van het nieuwe zorgstelsel. Dat bleek dinsdag na afloop van het debat met minister Laagst (Volksgezondheid) over de nieuwe zorgverzekeringswet en de Wet op de Zorgtoeslag. Hij wist de grootste bezwaren bij de senaat weg te halen.
Volgende week volgt nog een hoofdelijke stemming over de twee wetten, die nodig zijn om het nieuwe zorgstelsel volgend jaar in te laten gaan. Overigens moet er nog een wet worden goedgekeurd door zowel de Eerste als Tweede Kamer. Die zogenoemde invoeringswet ligt nu ter behandeling bij de Tweede Kamer.
De minister houdt er rekening mee dat er problemen ontstaan bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, maar hij verwacht geen grote chaos. Het is Laagst er alles aangelegen dat het goed gaat: "Als het niet goed gaat heb ik niet alleen politiek maar ook persoonlijk een probleem."
Het CDA dat aanvankelijk kritisch was, ontpopte zich als de beste verdediger van de plannen van de minister. Naast minister Laagst verkeerden ook de ambtenaren die het debat bijwoonden in een jubelstemming. Al dertig jaar wordt er gesproken over één basisverzekering.
Het nieuwe zorgstelsel, dat op 1 januari 2006 moet ingaan, maakt een einde aan het verschil tussen de ziekenfondswet en particuliere verzekeringen. Iedereen moet verplicht een basisverzekering afsluiten.
De vergoedingen in die verzekering zullen vergelijkbaar zijn met het basispakket van de huidige ziekenfondsverzekering. De nominale premie bedraagt naar verwachting 1100 euro. Daarnaast is er een inkomensafhankelijke bijdrage die verplicht betaald wordt door de werkgever of de uitkeringsinstantie.
Mensen met lagere inkomens komen in aanmerking voor een zorgtoeslag die net als de huursubsidie maandelijks wordt uitgekeerd. De toeslag kan oplopen tot maximaal 425 euro voor een alleenstaande en 1200 euro voor een stel.
Daarnaast is het de bedoeling dat zorgverzekeraars meer gaan onderhandelen met artsen en ziekenhuizen over de prijs van behandelingen. Door marktwerking hoopt de minister de zorg betaalbaarder en efficiënter te krijgen.
(Bron)
Dus. Ik betaal nu ruim 900 euro per jaar voor ziekenfonds en tandartsverzekering. Straks betaal ik 1100 euro per jaar exclusief tandarts, en krijg ik max. 425 euro terug. Al met al zal ik dan iets duurder uit zijn, maar dat ben je toch elk jaar.
En: alle partijen roepen dat straks de vrije keuze van behandelaar en behandelplek wordt opgeheven, de minister zegt dat dat niet zo is. We zullen zien.
En: de minister zegt dat het invoeren goed zal gaan, en suggereert dat hij anders opstapt.
En: de premie-inning gaat anders lopen, het si mij in elk geval niet duidelijk wat daar het voordeel van is - ja, misschien meer mensen aan het werk omdat dat ook een enorme administratie zal zijn.
Laten we hopen dat het inderdaad goed gaat, en laten we dan maar afwachten hoe lang het duurt voor men vindt dat er dingen gewijzigd moeten worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten