dinsdag, augustus 30, 2005

GGZ Nederland woedend op Donner

DEN HAAG - Koepelorganisatie GGZ Nederland is boos op minister Donner (Justitie), omdat die een greep doet in de kas van de psychiatrische instellingen. Donner maakte vorige week bekend dat hij het geld voor de behandeling van tbs'ers en andere gedetineerden met een psychische stoornis wil beheren.
Donner doet dat, omdat hij wil bepalen waar de gedetineerden worden geholpen. Hij wil de zorg zelf "inkopen". GGZ Nederland heeft er echter geen vertrouwen in dat de minister voldoende oog zal hebben voor de kwaliteit van de zorg en vreest dat de minister er te weinig geld voor uit zal trekken.
Nu wordt die zorg nog betaald uit de pot voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Die zorgt ervoor dat iedereen die dat nodig heeft, hulp krijgt. Als de zorg voor gedetineerden uit de begroting van Donner moet komen, is de geldpot beperkt, stelt de koepelorganisatie.
"De huidige problemen met de tbs komen onder meer voort uit capaciteitstekorten voor de verschillende soorten patiƫnten waardoor in de hele keten (van tbs-klinieken en ggz-instellingen) opstoppingen ontstaan", stelt GGZ Nederland.
De koepel wijst erop dat de instellingen zelf regelmatig concrete initiatieven hebben genomen om dat probleem op te lossen. De ministeries van Volksgezondheid en Justitie hebben echter jarenlang verzuimd een samenhangend beleid te ontwikkelen.
(Bron)

Geen opmerkingen: