maandag, augustus 29, 2005

Twijfel aan speciale opvang slachtoffers eerwraak

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid betwijfelt of er een gespecialiseerd opvanghuis moet komen voor meisjes die vluchten voor eerwraak. Volgens het departement leidt dat wellicht tot te veel nadruk op de specifieke problemen van de meisjes.
"Misschien is het beter om de kinderen op te vangen bij kinderen met andere problemen", aldus een woordvoerster van Volksgezondheid maandag. Het ministerie behandelt op dit moment een aanvraag van de Vrouwenopvang Friesland voor gespecialiseerde opvang.
Volgens de instelling vallen deze meisjes tussen wal en schip. Ze worden bedreigd door familie omdat ze de familie-eer zouden hebben beschadigd, maar hen mankeert niets. Daardoor komen ze volgens de instelling vaak niet in aanmerking voor opvang.
Koepelorganisatie Federatie Opvang vindt het geen goed idee om slachtoffers bij elkaar te plaatsen. Daardoor zouden ze vervreemden van de samenleving. Minderjarigen die vluchten voor eerwraak, worden in de reguliere vrouwenopvang wel geholpen.
Maar ze horen eigenlijk thuis in de jeugdzorg. Daar ontbreekt echter nog al eens de deskundigheid om ze te helpen. Bovendien is het ingewikkeld om de hulp gefinancierd te krijgen als ze achttien worden.
Dat bureaucratische probleem geldt ook voor de reguliere vrouwenopvang, voor wie het lastig is om de hulp aan minderjarigen gefinancierd te krijgen, aldus een woordvoerder. Voor alle vrouwen en meisjes die hulp nodig hebben, geldt verder dat het uitermate lastig wordt als ze geen verblijfsvergunning hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen: