maandag, augustus 29, 2005

Notarissen werken aan richtlijn dementerende klanten

DEN HAAG - De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is bezig met een richtlijn voor de beoordeling van dementerende klanten. Het gaat om een aantal tips waardoor notarissen beter in staat zijn om de wils(on)bekwaamheid van dementerenden te beoordelen.
Dat heeft een woordvoerster van de KNB maandag bevestigd naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.
Bijna 1 procent van de 65-jarigen in Nederland lijdt aan dementie, bij 90-jarigen is dat ruim 40 procent. De aantallen zullen in de komende decennia alleen maar stijgen, omdat Nederlanders steeds hogere leeftijden bereiken, verwachten deskundigen. Notarissen krijgen steeds meer te maken met dementerenden en hebben de taak om te bepalen of familie of kennissen geen misbruik van hen maken door bijvoorbeeld de financiële verdeling in een testament te wijzigen.
De notaris kan niet bij iedere dementerende die een testament komt opstellen of wijzigen, dezelfde vragen stellen om te achterhalen of hij of zij de inhoud van de akte begrijpt en de gevolgen hiervan kan overzien. Dat is afhankelijk van opleiding en begaafdheid.
De KNB waarschuwt notarissen bijvoorbeeld bijzonder zorgvuldig te zijn als de testateur niet meer in staat is zelfstandig te wonen of als het initiatief voor het maken van een testament van een ander afkomstig is. Bij twijfel kan de notaris ook een 'second opinion' vragen bij een collega of een behandelend arts.
(Bron)

Geen opmerkingen: