Eerste leveringsproblemen Shell door stakingen
DEN HAAG - De levering van petrochemische producten door Shell is door de stakingen in de knel gekomen. Het olieconcern beriep zich woensdagmiddag op overmacht voor de levering van grondstoffen voor onder meer plastic. Het is het eerste merkbare resultaat van de staking bij de raffinaderijen en chemiefabrieken van het olieconcern in Pernis en Moerdijk. Er dreigen vooralsnog geen problemen voor de levering van motorbrandstoffen.
Bij Shell-dochter NAM wordt woensdagavond een van de drie gasbehandelingsinstallaties in Den Helder uit productie genomen. Hierdoor worden drie aangesloten boorplatforms in de Noordzee stilgelegd. Een platform blijft op halve kracht draaien. De NAM en vier andere exploitanten lijden als gevolg hiervan ruim 1 miljoen euro schade per dag.
Tegelijkertijd wordt er bij de gaszuiveringsinstallatie in Emmen gestaakt. Hier wordt zwavel uit aardgas, afkomstig uit velden in Drenthe en Twente, gefilterd. De NAM beraamt de schade door deze stillegging op enkele honderduizenden euro's per dag. Bij deze installatie werken 55 NAM-operators, in Den Helder heeft NAM 35 man personeel.
Gasunie loopt door de productiestaking dagelijkse 4,7 miljoen kubieke meter aardgas mis. Dat is voornamelijk laag-calorisch gas bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Maar de staking leidt niet tot leveringsproblemen, aldus een woordvoerder van Gasunie Trade & Supply. "Wij kunnen extra gas leveren uit het Groningen-veld, dat draait nu op de halve kracht. De staking bij de NAM moet een behoorlijke omvang krijgen en lang duren voor er problemen ontstaan. Dat zijn de vakbonden niet van plan", aldus Gasunie.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten