woensdag, november 02, 2005

Topcrimineel John Mieremet vermoord

AMSTERDAM - Topcrimineel John Mieremet is in Thailand vermoord. Dat heeft justitie woensdag bevestigd. Volgens lokale media is de moord om tien uur plaatselijke tijd gepleegd in Bang-Lamung, een badplaats vlakbij Pattaya, zo hebben zij van de Thaise politie vernomen. De moord zou zijn gepleegd in het huis waar Mieremet verbleef.
Mieremet zou een van de afpersers zijn van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Mieremets voormalig advocaat E. Hingst is maandagavond in Amsterdam doodgeschoten. Ook Hingst werd in verband gebracht met de zaak-Endstra.
De moord zou zijn gepleegd in het kantoor dat Mieremet daar had. De schutter arriveerde bij het kantoor achter op een brommer. Hij zou het kantoor zijn binnengelopen en naar Mieremet hebben gevraagd. De twee zouden enkele woorden hebben gewisseld, mogelijk in het Nederlands. De schutter, een "vrij grote man met een helm op", zou daarop een pistool hebben getrokken en Mieremet (44) door het hoofd hebben geschoten.
Tijdens zijn aftocht zou de schutter nog enige malen op zijn slachtoffer hebben geschoten. Uiteindelijk liep hij rustig naar buiten, stapte achter op de brommer en verdween. De aanzienlijke lengte van de schutter doet vermoeden dat het niet om een Thai gaat. Mieremet zou in het gezelschap zijn geweest van een lijfwacht. Deze wist tijdig dekking te zoeken en werd niet geraakt.
Mieremet zou onderweg naar het ziekenhuis zijn overleden. Lokale media beschikken over beelden van een paspoort dat aan Mieremet zou hebben toebehoord. Daarin voert hij de naam Jacobus Weegen. John Mieremet was bezig met een onroerendgoedproject in Bang-Lamung. De toeristenplaats groeit in rap tempo en is in trek bij projectontwikkelaars. Mieremet zou er ongeveer een jaar geleden zijn neergestreken.
Mieremet overleefde in 2002 ternauwernood een aanslag op zijn leven. Op 26 februari 2002 werd hij na een gesprek met zijn toenmalige advocaat Hingst op de Keizersgracht in Amsterdam neergeschoten door twee personen op een motor. Mieremet werd in zijn bovenbeen en buik geraakt. Achteraf vond Mieremet dat hij door Hingst in de val was gelokt. Hij stapte na de aanslag naar de Telegraaf en beschuldigde vastgoedhandelaar Willem Endstra en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder van de moordaanslag.
John Mieremet maakte samen met wijlen Sam Klepper eind jaren tachtig snel naam in de Amsterdamse onderwereld. Mieremet zou een van de leiders zijn geweest van de speelautomaten-divisie van Klaas Bruinsma.
(Bron)

Geen opmerkingen: