vrijdag, november 04, 2005

'Ernstige onvolkomenheden' in recherchewerk parkmoord

ROTTERDAM - Het recherchewerk in de Schiedammer Parkmoord kende 'ernstige onvolkomenheden'. Dat zei burgemeester en korpsbeheerder I. Opstelten vrijdag tijdens een persconferentie. Hij stelde dat de gang van zaken na de moord op Nienke en de poging tot moord op haar vriendje Maikel in juni 2000 aanleiding is tot "verbeteringen in de organisatie van het opsporingsproces".
"Ik heb moeten vaststellen dat er fouten zijn gemaakt. Fouten in een reeks van in elkaar grijpende en elkaar opvolgende, soms versterkende, beslissingen en keuzes, die nu eens individueel, maar meestal in overleg met meerdere betrokkenen werden genomen", aldus Opstelten. Daardoor is een collectieve verantwoordelijkheid ontstaan voort het foutieve resultaat, vindt de korpsbeheerder.
Opstelten sluit zich daarmee aan bij de mening van korpschef A. Meijboom dat tegen de leden van het onderzoeksteam geen maatregelen nodig zijn. De korpsbeheerder concludeerde na zijn onderzoek dat het verhoor van de elfjarige Maikel onfatsoenlijk was. Die conclusie stond bijna twee maanden geleden ook in het rapport-Posthumus.
Opstelten was getroffen doordat de verhoorders hun fouten zo openlijk toegaven. "De verhoorders van Maikel erkennen dat het verhoor niet goed is gegaan en vinden het nu, vijf jaar later terugkijkend, onbegrijpelijk dat zij zover gegaan zijn", aldus Opstelten.
De korpsbeheerder heeft na het uitkomen van het rapport-Posthumus de tijd genomen om "zelfstandig" tot een oordeel over de gang van zaken te komen. Oud-procureur-generaal J. Blok hielp hem daarbij. Opstelten sprak met direct betrokkenen, zoals leden van het onderzoeksteam, nabestaanden van Nienke, familie van Maikel, en familie van de ten onrechte veroordeelde Kees B.
Opstelten heeft tijdens een gesprek met de stiefvader van Kees B. zijn excuses aangeboden voor het optreden van de politie. Ook aan Maikel en zijn ouders en de moeder van Nienke heeft Opstelten zijn spijt betuigd.
Opstelten meldde dat alle aanbevelingen uit het rapport-Posthumus integraal worden overgenomen. De korpsbeheerder wil van Meijboom voor 1 januari een actieplan krijgen, waarin staat welke verbeteringen voorgenomen zijn en welke in de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: