vrijdag, november 04, 2005

'Nederland opnieuw in de fout met asielzoekers'

HILVERSUM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vertrouwelijke dossiers van asielzoekers uit Rwanda en Azerbeidzjan beschikbaar gesteld aan de autoriteiten van die landen. Dat beweerden asielzoekers uit die landen vrijdag in een uitzending van de actualiteitenrubriek 2Vandaag.
In de rubriek kwamen de asielzoekers R. Gusejnov uit Azerbeidzjan en Fausti uit Rwanda en hun advocaten aan het woord. Tijdens hun terugkeergesprekken constateerden de asielzoekers verbijsterd dat hun complete dossiers in handen waren van ambassademedewerkers. "Dat is voor mij een dodelijk probleem", zei Gusejnov.
Het is niet de eerste keer dat dit soort verhalen opduikt. Eerder schortte verantwoordelijk minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken de uitzettingen naar Congo op op verzoek van de Tweede Kamer. De commissie-Havermans onderzoekt of de overheid vertrouwelijke gegevens aan dat Afrikaanse land heeft doorgespeeld.
Gusejnov en zijn vrouw en dochter verblijven op het moment in een asielzoekerscentrum. Ze zijn al zeven jaar in Nederland en werden met een groep andere Azerbeidzjanen op 6 oktober overgebracht naar het uitzetcentrum.
Volgens 2Vandaag stond daar een ambtenaar van de IND klaar met een stapel persoonlijke dossiers. De ambtenaar zou ieder geval eerst hebben besproken met de consul van Azerbeidzjan, waarna gesprekken volgenden, die soms iets weg zouden hebben gehad van een kruisverhoor.
De Rwandees Fausti had vorig jaar september een soortgelijke ervaring. Hij verklaarde dat hij op de ambassade in Brussel oog in oog kwam te staan met iemand van de geheime dienst die bleek te beschikken over zijn complete dossier. Fausti zit ondergedoken uit angst voor uitlevering.
Loes Vellenga, voorzitter van de vereniging van asieladvocaten in Nederland, zei dat het niet om incidenten gaat. Volgens haar hanteert de IND dezelfde praktijken met dossiers van asielzoekers uit landen als Syrië en Armenië, landen die evenmin bekend staan om hun fijnzinnige omgang met dissidente landgenoten. "Ik weet dat via m'n eigen cliënten", aldus Vellenga.
De advocaten van Fausti en Gusejnov vinden dat hun cliënten door de gang van zaken absoluut niet meer kunnen worden uitgezet.
(Bron)

Geen opmerkingen: