Mogelijk toch 'no cure no pay' in advocatuur
AMSTERDAM - Een groep Nederlandse advocaten wil slachtoffers alsnog gaan bijstaan op basis van 'no cure no pay', dat meldt De Telegraaf zondag. De letselschadeadvocaten denken een verbod van Minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) op het systeem te kunnen omzeilen door op uurbasis te werken voor een daartoe opgerichte onderneming LetselCash BV in Utrecht. Feitelijk is het dan het nieuwe bedrijf dat personen 'no cure no pay' biedt.
Letsel Cash BV wil de drempel voor juridische bijstand verlagen voor personen die zich geen advocaat kunnen permitteren. Het bedrijf zegt op hun website dat ze de kosten van een advocaat, een medisch adviseur in geval van een ongeval en andere deskundigen zullen betalen vanaf het moment dat het slachtoffer zijn zaak aan LetselCash heeft overgedragen.
Benadeelden krijgen binnen 24 uur een voorschot van ruim duizend euro op hun rekening gestort om aanloopkosten als vervoer en telefoon te kunnen betalen. Wanneer de advocaat hun rechtzaak uiteindelijk niet wint, hoeft een gedupeerde zijn zaak niet te betalen.
Het systeem waarbij gedupeerden hun advocaat alleen hoeven te betalen als ze een zaak succesvol afronden, werd november vorig jaar verboden door de minister van Justitie. Donner vreest dat advocaten die werken op basis van 'no cure no pay' alleen zaken zullen aannemen waarbij succes verzekerd is.
Volgens de minister is het systeem 'onverenigbaar met de absolute onafhankelijkheid van advocaten'. Een meerderheid van de Tweede Kamer is wel voorstander van het systeem.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten