Somaliërs sterven van dorst
DEN HAAG - De droogte in Somalië is zo nijpend dat de afgelopen maand al zeker zeven mensen van dorst en uitdroging zijn gestorven. Honderdduizenden mensen lopen gevaar wegens chronisch watertekort als niet snel hulp wordt geboden. Dat heeft de hulporganisatie Oxfam/Novib donderdag bekendgemaakt.
De droogteperiode, de ernstigste sinds veertig jaar, is zo erg dat volgens de organisatie mensen hun eigen urine drinken. "Ik kan me niet herinneren dat de situatie ooit zo slecht is geweest", zei een Somalische dorpsoudste. "Sommige mensen sterven en kinderen drinken hun eigen urine, omdat er geen water beschikbaar is".
Nomadenfamilies in de door droogte getroffen gebieden hebben op dit moment maar een twintigste deel van de dagelijkse waterbehoefte tot hun beschikking. "De situatie zal erger worden als we geen actie ondernemen. Mensen kunnen niet overleven op drie glazen water als het 40 graden Celsius is", aldus Oxfam-medewerker Mohamed Elmi. Daarnaast dreigt er volgens hem een ernstig voedseltekort.
De organisatie Oxfam/Novib is in Zuid-Somalië begonnen met het opzetten van watertanks en sanitaire voorzieningen, zodat 200.000 mensen en hun vee geholpen kunnen worden. Door de vijftien jaar durende burgeroorlog zijn veel basisvoorzieningen en de infrastructuur vernietigd.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waarschuwde eerder deze week dat de droogte in de Hoorn van Afrika waarschijnlijk nog tot april duurt. In Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Tanzania zijn in totaal al tientallen mensen en tienduizenden dieren gestorven door de droogte.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten