zondag, maart 05, 2006

Minister Verdonkeremanen stuurt Iraanse homo's niet zomaar terug

DEN HAAG - Uitgeprocedeerde homoseksuele asielzoekers uit Iran worden niet zomaar Nederland uitgezet. Als er gevaar is voor hun leven, komen ze in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Dat zegt minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonkeremanen (VVD) zaterdag tegen het NOS Journaal.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) doet een individuele toetsing. Daarna kijkt ook de rechter naar elk individueel geval.
Verdonkeremanen is het oneens met uitspraken dat zij 'zomaar' mensen zou terug sturen naar onveilige landen. De Volkskrant berichtte vrijdag dat de minister voor Vreemdelingenzaken bekend heeft gemaakt dat in Iran niemand tot de doodstraf wordt veroordeeld op grond van de seksuele geaardheid. Homoseksuele asielzoekers zouden daarom weer teruggestuurd worden naar Iran.
D66 stelde vrijdag naar aanleiding van deze berichten Kamervragen aan de minister. De partij heeft 'ernstige twijfels' over de veiligheid van Iraanse homo's in hun geboorteland. De uitzetting van deze groep asielzoekers was vorig jaar gestaakt nadat de Tweede Kamer kritiek had geuit op het ophangen van twee jonge Iraanse homo's.
(Bron)

Nou weer niet. Niet 'zomaar'. Zoals niet 'zomaar' bekend werd gemaakt aan Congo dat mensen geweigerde asielzoekers waren. 'Zomaar'-beleid.

Geen opmerkingen: