vrijdag, maart 17, 2006

Kabinet boos over Nazi-vergelijking

DEN HAAG - Premier Balkenende en minister Bot hebben vrijdag schande gesproken van een Italiaanse minister die de Nederlandse euthanasiewetgeving vergeleek met nazi-wetgeving. Bot riep onmiddellijk de Italiaanse ambassadeur op het matje, Balkenende kondigde aan dat hij volgende week bij een EU-top zijn collega Berlusconi zal aanspreken op de uitlatingen van minister Giovanardi.
Balkenende sloot zich vrijdag aan bij het oordeel van minister Bot over de vergelijking. "Dit is een schande en onacceptabel. Dit geeft absoluut geen pas. Zo gaan we niet met elkaar om in Europa", aldus Balkenende.
Giovanardi, minister voor Parlementsrelaties, zei vrijdag in een radioprogramma van de RAI: "De nazi-wetgeving en de ideeën van Hitler komen terug in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en het debat over hoe zieke kinderen kunnen worden gedood".
De Italiaanse ambassadeur heeft inmiddels verklaard dat Giovanardi niet het standpunt van de Italiaanse regering heeft verwoord. "Dat is een duidelijke boodschap", aldus een woordvoerder van minister Bot. Namens Bot is de ambassadeur te kennen gegeven dat Bot de uitlatingen onacceptabel vindt. De ambassadeur is gevraag dat over te brengen aan zijn regering en daarover terug te koppelen met Buitenlandse Zaken in Den Haag.
Bot zei dat hij toen hij hoorde over het radio-interview onmiddellijk opdracht had gegeven om de Italiaanse ambassadeur voor opheldering te ontbieden. "Uit dergelijke uitlatingen blijkt dat de minister zich volstrekt niet heeft verdiept in de Nederlandse wetgeving. Dit geeft echt geen pas", aldus Bot.
Volgens Bot is het niet zo dat Nederlandse diplomaten in het buitenland onvoldoende uitleggen hoe de Nederlandse euthanasiewetgeving in elkaar steekt. "We leggen het voortdurend uit."
(Bron)

Geen opmerkingen: