donderdag, maart 16, 2006

Verbod op weigering korte taxiritten

DEN HAAG - De ledenvergadering van KNV Taxi heeft besloten om het weigeren van korte ritten op taxistandplaatsen te verbieden in de algemene voorwaarden voor taxivervoer. Deze voorwaarden gelden voor bijna alle taxichauffeurs in het land.
Zodra de Consumentenbond zich achter dit plan schaart, zullen de voorwaarden bij de rechter worden gedeponeerd, zei een woordvoerder donderdag. Ook de Amsterdamse centrale TCA staat achter het plan, zei hij. De verandering komt er op neer dat een chauffeur die op een standplaats staat te wachten een aanbieding doet waar hij niet onderuit kan.
De klant die daar gebruik van wil maken, mag dan niet geweigerd worden, zolang de klant zich naar behoren gedraagt. Door de nieuwe regel kan de geweigerde klant aankloppen bij de landelijke klachten en geschillencommissie en eventueel naar de rechter stappen. Welke sancties weigerachtige chauffeurs boven het hoofd hangt, kon de woordvoerder van KNV Taxi niet zeggen.
Dat is volgens hem afhankelijk van de individuele situatie. Hij kan zich voorstellen dat deze strenger is naarmate het belang van de klant groter wordt. Overigens kunnen de politie en gemeenten die het weigeren van korte ritten willen aanpakken, zoals Amsterdam, niets met de voorwaarden.
Tenzij een chauffeur een wethouder of agent persoonlijk weigert. Dan kunnen ze op persoonlijke titel een klacht indienen. De KNV hoopt dat van de opname van dit verbod in de algemene voorwaarden "een preventieve werking" uitgaat.
(Bron)

Geen opmerkingen: