dinsdag, maart 14, 2006

Vlinders en planten voorspellen late lente

WAGENINGEN - Nederland zal dit jaar een late lente beleven, zo'n drie tot vier weken later dan de afgelopen vijf jaar. Dat voorspellen Wageningen Universiteit en de Vlinderstichting maandag op grond van de vertraagde bloei en verschijning van planten en vlinders in de Natuurkalender.
Dat de winter dit jaar wat langer aanhoudt, zal weinigen zijn ontgaan. De natuur geeft aanknopingspunten wat nog voor de boeg ligt. Zo is de bloei van de gele kornoelje, die samenvalt met het einde van de voorlente, dit jaar 39 dagen vertraagd. Het begin van de prille lente, dat meestal wordt opgesierd door bloeiende bosanemonen, wordt dit jaar pas op 10 april verwacht, achttien dagen later dan de laatste vijf jaar.
De vlinders versterken dit beeld. Soorten als de dagpauwoog, atalanta en de citroenvlinder zijn dit jaar nog nauwelijks gesignaleerd. Volgens de beide organisaties werden zij de afgelopen jaren "veel meer gezien", stelden Wageningen Universiteit en de Vlinderstichting.
(Bron)

Niet vreemd, vorig jaar hadden we in februari een periode dat het ruim 15 graden was. Die hebben we nu niet gehad, en ook gemiddeld is het kouder dan vorig jaar.
Een tijdje terug was het ineens 10 graden, en zag ik opvallend veel bijen. Die zijn nu weer allemaal in winterslaap denk ik.

Geen opmerkingen: