zondag, maart 12, 2006

Reizigers bezorgd over bevoegdheden conducteur

UTRECHT - Reizigersorganisaties zijn bezorgd over de beperking van de bevoegdheden van de treinconducteur. De NS wil vanaf 1 januari 2007 een speciaal veiligheidsteam inzetten van 650 tot 670 personen. Zij leren om te gaan met geweld en krijgen de bevoegdheid om zwartrijders te beboeten. De conducteur moet optreden als gastheer.
Reizigersvereniging Rover meent dat alle (bijna 4000) conducteurs in het belang van de veiligheid de nodige bevoegdheden moeten houden om hun taak waar te kunnen maken. "Hij moet de reiziger meer te bieden hebben dan kaartcontrole." Het optreden tegen lastige passagiers is volgens een woordvoerder een belangrijke taak van de conducteur. "Het is onduidelijk hoe conducteurs in de toekomst op een goede manier hun werk kunnen doen."
Ook de Nederlandse Vereniging van Reizigers vindt de persoonlijke aanwezigheid van een conducteur die kan optreden belangrijk voor de veiligheid in de trein.
Rover heeft de NS-directie om onmiddellijke opheldering gevraagd en verwacht die maandag te krijgen.
(Bron)

En:
TT 120 De NS laat reizigers op Utrecht CS de komende dagen vijf soorten stoelen testen. De spoorwegen willen weten welke stoelen er moeten komen in de nieuwe sprinter-treinen, die vanaf 2008 gaan rijden op korte trajecten.

Geen opmerkingen: