dinsdag, maart 14, 2006

'Vaccin tegen kanker'

LONDEN - Antivirale vaccins kunnen een op de tien gevallen van kanker in Groot-Brittanniƫ voorkomen, en tot 25 procent in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een studie van het Britse kankeronderzoekscentrum The Cancer Research UK, waarover de BBC maandag heeft gepubliceerd.
Er zijn bepaalde vormen van kanker die ook door een virus kunnen ontstaan, zoals kanker aan baarmoederhals, maag en lever. Daarvoor is, volgens de onderzoekers, een handvol virussen verantwoordelijk.
Vaccins zouden in die gevallen het ontstaan van de ziekte kunnen voorkomen. De onderzoekers schatten dat er jaarlijks over de hele wereld ruim 1,8 miljoen nieuwe gevallen van kanker ontstaan door virussen.
De wetenschappers benadrukken dat slechts een klein deel van de mensen die besmet raken met die virussen ook daadwerkelijk kanker krijgen. Toch schatten ze dat jaarlijks 18 procent van de nieuwe kankergevallen te maken heeft met een virusinfectie.
De ontwikkeling van een virus is het verst bij baarmoederhalskanker. Infectie met het humane papillomavirus, beter bekend als genitale wratten, kan tot die ziekte leiden.
(Bron)

Geen opmerkingen: