vrijdag, maart 17, 2006

Veel rumoer rond installatie nieuwe raad Goes

GOES - De installatie van de nieuwe gemeenteraad in Goes is donderdagavond rumoerig verlopen. Vertegenwoordigers van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 verlieten de vergadering voortijdig. Eerder al had burgemeester D. van der Zaag de bijeenkomst geschorst, nadat GroenLinks protest had aangetekend tegen de coalitievorming in de Zeeuwse gemeente.
Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe raad demonstreerden ruim 150 mensen tegen de coalitievorming. Met een lawaaiprotest lieten ze hun afgrijzen blijken over het zogenoemde 'biddagakkoord'. In Goes kwamen CDA, SGP/ChristenUnie en VVD vorige week woensdag, de biddag voor gewas en arbeid, een coalitie overeen.
Dat was een dag na de verkiezing van de nieuwe raad. De PvdA, de grote winnaar van de raadsverkiezing, kreeg daardoor niet de kans de coalitiebesprekingen te openen.
Veel actievoerders namen donderdag na het lawaaiprotest met hun spandoeken plaats in de raadszaal. Hoewel spandoeken normaliter verboden zijn, duldde Van der Zaag ze dit keer wel. Een van de dundoeken repte van een 'verraadsvergadering'.
De burgemeester drukte het publiek op het hart niet te rumoerig te zijn. Afgezien van een enkel fluitconcert en lang aanhoudend applaus hielden de aanwezigen zich daaraan. Buiten werden uit protest wel talloze eieren tegen de ramen van de raadszaal gegooid.
GroenLinks-raadslid C. Bruring legde namens zijn partij en de fracties van de PvdA en D66 een verklaring af waarin hij zei "ernstig geschokt te zijn door de wijze waarop CDA, VVD en SGP/ChristenUnie tot de vorming van een college zijn gekomen."
Tijdens zijn verklaring onderbrak burgemeester Van der Zaag hem vijf keer, omdat tijdens de vergadering niets mocht worden gezegd over collegevorming. Dat komt dinsdag ter sprake bij de verkiezing van de wethouders.
Van der Zaag kreeg het niet voor elkaar Brurings microfoon uit te zetten. "Ik heb dat nog nooit hoeven doen en kreeg het nu het nodig was niet voor elkaar", lachte de burgemeester. "Maar dit kan natuurlijk niet."
Toekomstig CDA-wethouder M. Dieleman vond de actie van Bruring onbeschoft en ongehoord. "Er is nog voldoende ruimte voor debat, maar dan wel op een nette manier." D66-voorman R. de Koster zei met het opstappen van de linkse fracties een statement te willen maken. "Wij voelen ons niet serieus genomen door de nieuwe coalitie. Ze hadden op zijn minst met ons kunnen praten."
(Bron)

Ze kunnen zo door naar Den Haag.

Geen opmerkingen: