donderdag, november 16, 2006

Koe kan duinkonijn vervangen

WAGENINGEN - Een koe is een goede vervanger voor het duinkonijn, dat zeldzaam begint te worden. Runderen kunnen het begrazen van duinen overnemen van de konijnen en daarmee de bijzondere soortenrijkdom in stand houden.
Dat zeggen onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Groningen. De wetenschappers volgen al 33 jaar lang hoe het gaat met de begroeiing van de duinen. Ze hebben daarvoor proefpercelen ingericht in duinvalleien op Vlieland, aldus een woordvoerder van de Wageningen Universiteit.
Konijnen dreigen uit te sterven door de virusziekte VHS en door het grote aantal vossen, sinds voor die dieren een jachtverbod geldt. In de duinen zijn konijnen echter belangrijke grazers. Als zij de grassoorten niet wegknagen, verandert de gevarieerde begroeiing al snel in soortenarm struweel, aldus de onderzoekers.
Natuurbeheerders hebben op sommige plaatsen op proef runderen in de duinen losgelaten. Gebleken is dat hun graaswerk net zo goed is voor de duinen. Volgend jaar experimenteert natuurorganisatie ARK met wisenten ofwel Europese bizons in het Kraansvlak, een duingebied bij Zandvoort. De wisenten, die in het wild voorkomen in Duitsland, Polen en Zweden, blijven drie jaar op proef in de duinen grazen.
Als de beheerders ook nog regelmatig duinvalleien gaan maaien en plaggen, zal de biodiversiteit zelfs toenemen, menen de wetenschappers. Op Vlieland werpt plaggen en maaien van de duinen al vruchten af.
(Bron)

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Lukt dit nu??? Is het omdat ik zover zit? :-)

Hippo zei

Het lukt :-)

Anoniem zei

"Konijnen dreigen uit te sterven door de virusziekte VHS en door het grote aantal vossen, sinds voor die dieren een jachtverbod geldt."

Dat laatste is wel weer erg leuk gechargeerd in het nieuws gezet. Er geldt geen jachtverbod voor Konijnen. Verder heerst er eveneens Mixomatose, en hebben ook duinKonijnen, problemen door de infrastructuur.
Maar gelukkig hoeven we e rniet meer over na te denken, we zetten gewoon koeien in, en als die met hun hoefjes/2 tenen de heleboel vernield hebben dan verzinnen we wel weer iets anders.

Hippo zei

Er staat ook niet dat er een jachtverbod geldt voor konijnen, maar voor vossen. Meer vossen = minder konijnen. Dus de logische stap is dan: zet iets in dat vossen eet. Hoewel een jager uiteraard zou zeggen: ga dan vossen jagen.
Echte natuur houdt zichzelf in evenwicht, alleen hebben we die niet meer.

Anoniem zei

En ze mogen dus wel op Konijnen jagen en doen dat ook, dat bedoelde ik ermee.