donderdag, november 16, 2006

Meteorenregen mogelijk ook in Nederland te zien

RIJSWIJK - Meteorenminnend Nederland komt zondagochtend vermoedelijk weer aan zijn trekken. Om 05.45 uur passeert de aarde dan een stofspoor dat in 1932 door een komeet is achtergelaten.
Dat heeft de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (VLSP) woensdag bevestigd. De meeste sterrenwachten besteden volgens de VLSP weinig aandacht aan het fenomeen, dat ook met het blote oog te zien is.
"In het meest optimistische scenario komen er honderd meteoren per uur voorbij. Dat zijn er bijzonder veel", aldus een zegsman van de vereniging.
Overigens kan het weer nog roet in het eten gooien. Volgens het KNMI is er zondagochtend namelijk sprake van wisselvallige weersomstandigheden. "Als je geluk hebt, is het weer fantastisch mooi, maar het kan ook gewoon bewolkt zijn", aldus een woordvoerder.
(Bron)

Het gaat om de Leonidenregen, met een max van 150 per uur. En: "Dit is het laatste jaar dat astronomen een verhoogde activiteit van de Leoniden verwachten. Pas in 2032 verandert de Leonidenregen weer in een Leoniden-hoosbui van vallende sterren."

Geen opmerkingen: