donderdag, november 16, 2006

'Sinterklaas leert kleuters eerlijk delen'

GRONINGEN - Bij het zien van Sinterklaas, gaan kinderen eerlijk delen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen Janneke Joly en Diederik Stapel van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
Voor het onderzoek gaven de psychologen twee groepen dreumesen tien snoepjes en een verschillende kleurplaat. De afbeelding van sinterklaasattributen op de ene plaat bleek de wil om te delen met andere kinderen te beïnvloeden.
De helft van de kleuters kreeg een kleurplaat met daarop een staf, een mijter en het dikke boek; de andere helft van de kinderen kreeg een kleurplaat met daarop een kabouter. De kleuters werd vervolgens gevraagd of ze hun snoepjes wilden delen met kinderen die anders helemaal niets zouden krijgen. De kleuters die eerder een sinterklaaskleurplaat hadden gekregen, gaven aanzienlijk meer snoep weg dan hun leeftijdsgenootjes met de kaboutervariant, aldus de onderzoekers.
Volgens de psychologen denken jonge kinderen dat de goedheiligman het belangrijk vindt dat ze eerlijk delen. Dit is volgens hen het gevolg van bekende sinterklaasliedjes als 'Wie zoet is krijgt lekkers' en 'Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein.'
(Bron)

We kunnen ook gewoon de kabouter verbieden.

Geen opmerkingen: