donderdag, februari 15, 2007

Bejaarde hoeft nooit meer belasting te betalen

DEN HAAG - Een 72-jarige man hoeft door een fout van de Belastingdienst de rest van zijn leven geen belasting te betalen. Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
De man vulde op zijn belastingaangifte onder hypotheekrente een bedrag in van 3.419.635 euro, in plaats van 3419 euro.
De Belastingdienst signaleerde de fout automatisch maar herstelde die niet. De man behoudt daarom zijn recht op aftrek op basis van het bedrag van 3,4 miljoen euro. In de praktijk komt het erop neer dat hij geen belasting meer hoeft te betalen.
De woordvoerder van de Belastingdienst spreekt van een menselijke fout. Hij schat dat die de dienst enkele tienduizenden euro's zal kosten.
De foute aangifte stamt uit 2001. De Belastingdienst stuurde alsnog een navordering na de ontdekking van de fout.
De man ging tegen de navordering in beroep. Het gerechtshof in Den Bosch stelde hem onlangs in het gelijk. Volgens het hof had de belastinginspecteur eerder op de fout moeten aanslaan.
De Belastingdienst ziet in het incident geen aanleiding zijn manier van werken aan te passen. Wel wordt gewerkt aan een aanpassing van de wetgeving waardoor de Belastingdienst in de toekomst geld kan terugvorderen na foutmeldingen.
(Bron)

Geen opmerkingen: