donderdag, februari 15, 2007

'Overvolle treinen niet laten rijden'

AMSTERDAM - De spoorwegvakbonden roepen machinisten op om treinen niet te laten rijden wanneer ze denken dat de veiligheid in het geding is. Treinen moeten niet vertrekken als ze overvol zitten, stellen de vakbonden VVMC en FNV Spoor.
Regelmatig maakt een machinist de keuze om niet te rijden vanwege veiligheidsredenen. Volgens de bonden worden machinisten dan echter onder druk gezet om wel te rijden.
Door de overvolle treinen is de veiligheid voor de reizigers niet gegarandeerd maar ook de veiligheid voor de machinist is een probleem, zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert. "Het balkon naast de cabine van de machinist is zo vol, dat er geen vluchtroute is voor de machinist."
Eind vorig jaar stuurde de VVMC daarom een brief aan de NS met enkele voorstellen om de vluchtroute van de machinist te garanderen. "We stelden onder meer voor een duidelijke markering te maken, zodat de machinist alle ruimte heeft om naar buiten te kunnen", stelt Eilert.
"Ook is het volgens ons een optie om reizigers te beboeten wanneer zij geen ruimte willen maken."
In de brief werd ook gevraagd om ondersteuning van de machinisten in hun keuze om niet te rijden. "Die ondersteuning is door de NS niet gegeven en dat is een kwalijke zaak", zegt Eilert. "Daarom roepen wij machinisten op om veiligheid boven alles te laten gaan."
Volgende week vrijdag is er een overleg tussen de vakbonden en de NS waar in elk geval gesproken wordt over de mogelijkheid duidelijkere markeringen aan te brengen.
(Bron)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ja zo werd er ooit eens omgeroepen in een trein waarin ik zat dat er niet gestopt zou worden, ook niet voor noodgevallen, vóór Utrecht

dus of we niet aan de noodrem wilden trekken bij hartaanvallen

de trein was te vol

Hippo zei

Ja, als er iets mis gaat heb je dus gewoon pech. Jammer dan.