Schitterendste explosie ster
WASHINGTON/LONDEN - In de letterlijk en figuurlijk schitterendste explosie die ooit is waargenomen, explodeerde een stervende ster in het verschijnsel bekend als supernova. Daarbij werd bij de recente waarnemingen licht uitgestraald dat vijftig miljard keer feller was dan dat van de zon.
Dit berichtte dinsdag het Amerikaanse dagblad USA-Today op gezag van astronomen bij het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.
Het kolossale vuurwerk in de ruimte wordt veroorzaakt door de enorme uitbarstingen van vuur en licht wanneer een ster verdwijnt. De supernova wordt uiterst zelden waargenomen.
De supernova SN2006gy werd in september gesignaleerd. De piek van de explosie duurde circa zeventig dagen. "Van alle exploderende sterren die ooit zijn waargenomen was dit de koning," zei de Amerikaanse astronoom Alex Filippenko tegen de BBC.
Hij observeerde de explosie die zich op een afstand van 240 miljoen lichtjaren heeft voorgedaan. Ze was volgens astronomen honderd keer krachtiger dan wat tot dusverre voor een normale supernova doorgaat.
SN2006gy schittert overigens nog steeds, 250 dagen na de eerste waarneming van de explosie. Wanneer een exploderende ster wordt waargenomen is die meestal binnen enkele weken verdwenen. Maar SN2006gy licht 250 dagen na de eerste waarneming nog steeds op.
Sterren exploderen wanneer ze aan het einde van hun bestaan hun eigen gassen opbranden en eigenlijk imploderen onder hun gewicht waarbij ze een massa radioactieve as uitstoten.
Astronomen verwachten dichterbij, op een afstand van 7500 lichtjaren, al langere tijd een supernova. De ster Eta Carinae, honderd maal krachtiger dan de zon, is volgens astronomen op zijn eind en kan dus een supernova opleveren. Dat wordt evenwel als sinds de jaren veertig van de 19e eeuw verwacht.
De explosie van Eta Carinae kan deze week zijn, maar ook over een half miljoen jaar. Astronomen hopen dat het niet zo lang duurt, want "deze ster kan de beste en grootste sterrenshow in de geschiedenis van onze beschaving worden", aldus een enthousiaste Mario Livio van het Space Telescope Science Institute in Baltimore.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten