'Verzekeraars moeten zwaarlijvigen registreren'
AMSTERDAM - Verzekeraars moeten mensen die gebukt gaan onder obesitas registreren. Zo krijgen ze een beter zicht op de kosten die overgewicht met zich mee brengt. Dat zegt Jan van Rijckevorsel, manager van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.
Van Rijckevorsel is donderdag benoemd tot bijzonder hoogleraar verzekeringsstatistiek aan de Universiteit van Amsterdam.
De kosten voor overgewicht gaan volgens de kersverse professor binnen een paar jaar met miljarden omhoog en vooral de verzekeraars zijn daar de dupe van. De financiƫle consequenties zullen voor hen niet te overzien zijn, waarschuwt hij.
"De kosten voor de behandelingen in ziekenhuizen en bij huisartsen zullen enorm stijgen. Als verzekeraars niet registreren welke mensen last hebben van overgewicht, draaien zij straks op voor de kosten."
Het aantal mensen met obesitas in Nederland verdubbelt de komende twintig jaar, zegt Van Rijckevorsel. "Het neemt Amerikaanse toestanden aan, meer dan vijftig procent van de Nederlanders heeft last van overgewicht. Mensen zullen sneller overlijden, hebben meer zorg nodig. Als we niet snel serieus iets aan het probleem doen, gaat dat ons miljarden kosten."
Van Rijckevoorsel adviseert verzekeraars mensen met obesitas al op jonge leeftijd te registreren. "Verzekeraars hebben op dit moment totaal geen beeld van het kostenplaatje. Het risico voor de verzekeraars kan dus niet goed worden ingeschat. Jonge mensen van wie duidelijk is dat ze aanleg hebben voor deze ziekte, want dat is het, moeten goed geregistreerd staan."
Enkele verzekeraars zijn al bezig met het ontwikkelen van polissen voor mensen zonder overgewicht. Zij hoeven minder premie te betalen dan mensen met overgewicht.
(Bron)
Vervolgens registreren we de drinkers, de autorijders, de motorrijders, de slechte groente-eters, noem maar op.
Alleen als u een perfect gewicht heeft, niet rookt, zeer matig bent met rode wijn en verder geen alcohol gebruikt, gezond eet en flink fietst, komt u in aanmerking voor de speciale verzekering - uiteraard wordt u wel gechipt, zodat ook bijgehouden kan worden of u niet te lang of te weinig in de zon komt, en of u wel een gezond slaappatroon heeft.
2 opmerkingen:
Pas dan heeft u recht op privacy. Misschien.
Privacy? Wat is dat?
Een reactie posten