vrijdag, juni 08, 2007

Waterverbruik verraadt bijstandsfraudeurs

GRONINGEN - In de drie noordelijke provincies zijn enkele honderden bijstandsfraudeurs door de mand gevallen nadat hun waterverbruik onder de loep is genomen. Dat maakte de gemeente Groningen vrijdag bekend. Wanneer het waterverbruik op een adres bijzonder laag of juist te hoog was, stelden de gemeenten een nader onderzoek in.
Voor het project, dat de naam Waterproof draagt, zijn in 65 gemeenten adressen bekeken waarvan de bewoners een uitkering of toeslag ontvingen. Om erachter te komen of er sprake was van een niet-bewoond adres of juist een verzwegen samenwoning werd het waterverbruik onderzocht.
In totaal zijn 101 uitkeringen definitief beƫindigd en twintig uitkeringen gewijzigd of gedeeltelijk teruggevorderd. In 36 gevallen is proces-verbaal opgemaakt. De Belastingdienst, die ook bij het project betrokken was, heeft van 303 personen ten onrechte verleende toeslagen, zoals huurtoeslag, teruggevorderd.
Alleen al in Groningen zijn twintig huizen, die niet bewoond werden, weer beschikbaar gekomen voor de huurmarkt. In totaal is er voor ruim 7 miljoen euro teruggevorderd.
Het project is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) die hierop oordeelde dat de bestandskoppeling op een aantal punten onrechtmatig was. Een woordvoerder van de gemeente Groningen laat weten dat dit hoogstwaarschijnlijk geen gevolgen heeft voor de beƫindiging en terugvordering van de bijstandsuitkeringen. Het regionaal fraudeopsporingsteam, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, gaat binnenkort met het CBP om tafel om de discussie voort te zetten.
(Bron)

1 opmerking:

Unknown zei

Je zou bijna de tuinkraan aan gaan zetten.
Nog even en er worden permacams in ieder steuntrekkershuis gehangen, of je wel genoeg kolerenhangers sorteert.