zondag, september 30, 2007

Spoortrajecten overbelast

UTRECHT - In 2008 zullen er drie miljoen treinen rijden, 200.000 meer dan dit jaar. Spoorbeheerder ProRail heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Ondanks de groei heeft ProRail niet alle aanvragen van de vervoerders kunnen honoreren.
Meer dan 99,5 procent van de verzoeken is ingewilligd, maar op enkele trajecten is de infrastructuur overbelast en zijn de grenzen van het spoornetwerk bereikt, aldus ProRail.
Op de Valleilijn (regio Barneveld) en het traject Arnhem-Zevenaar zijn daarvan de gevolgen te merken. Op de Valleilijn kunnen zes van de 150 treinen niet rijden, op het spoor tussen Arnhem en Zevenaar krijgen soms de internationale treinen voorrang.
Noord-Brabant kan wel opgelucht ademhalen. De wens om 's nachts treinen te laten rijden tussen Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Utrecht, Amsterdam, Leiden en Rotterdam is ingewilligd.
ProRail voorziet voor 2009 nog grotere problemen bij het verdelen van de capaciteit op het spoor. Door intensiever gebruik van het spoor, is meer onderhoud nodig.
Het streven is om vaker 's nachts aan het spoor te werken. Probleem daarbij is onder meer dat de aannemers niet voldoende mensen hebben om 's nachts nog meer werk te verrichten.
Door strenge veiligheidseisen voor de baanwerkers, gaat nu 90 procent van het werk aan het spoor plaatsvinden als er geen treinen rijden. Vorig jaar was dat nog 70 procent.
"Daar waar veilig gewerkt kan worden, laten we treinen gewoon rijden", aldus de woordvoerster van ProRail.
(Bron)

Geen opmerkingen: