maandag, oktober 01, 2007

Sociale omgeving verergert kinderastma

Kinderen en jongeren met astma hebben vaak heftigere symptomen als ze in een probleemgezin wonen of in een slechte buurt. Britse onderzoekers ontdekken dat dit te maken heeft met sociale factoren.
De Britse onderzoekers, onder leiding van dr. Edith Chen, onderzochten de sociale omgeving van 78 kinderen met astma. De longfunctie werd gemeten en met vragenlijsten werden sociale factoren zoals ondersteuning van familie en leeftijdgenoten en geweld in de buurt gemeten. In slechte buurten en met weinig hulp van ouders waren de symptomen van astma meer ernstig.
De wetenschappers vermoeden dat een slechte buurt zorgt dat kinderen slecht gedrag aanleren, zoals roken, wat de astma verergert. Weinig steun krijgen vanuit je familie zorgt ervoor dat je psychisch niet goed in je vel zit en verhoogt daarmee de kans op infecties. Wat ook de symptomen van astma kan verslechteren. Leeftijdgenoten blijken niet van invloed te zijn op de ziekteverschijnselen.
Met deze bevindingen kan in de toekomst gekeken worden of ingrijpen in het sociale leven in het gezin, kan bijdragen aan een betere gezondheid van het kind. Helaas is dit onderzoek te kleinschalig om conclusies te trekken en zal in de toekomst meer onderzoek nodig zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: