zondag, september 30, 2007

Zieke partner belast vrouwen meer dan mannen

WAGENINGEN - Een zieke partner, die bepaalde dingen zelf niet meer kan, belast vrouwen zwaarder dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit onder 1100 levenspartners van chronisch zieken.
Volgens onderzoekster Arianne Baanders krijgen mannen met een chronisch zieke vrouw eerder hulp aangeboden. Ze vragen er ook eerder om.
Vrouwen die voor hun man zorgen, moeten vaker stoppen met werken. Ook loopt hun sociale leven meer schade op, aldus de sociologe.
Baanders stelt dat vrouwen het zich meer dan mannen aantrekken wanneer hun levenspartner ernstig ziek is en geholpen moet worden. Bovendien verwacht de samenleving eerder van vrouwen dat ze zichzelf wegcijferen.
Aangezien de maatschappij er niet meer op is ingericht dat mensen zelf voor hun zieken zorgen, is die zorg een zware last om te dragen, zegt de sociologe.
Maar de zorg is niet alleen negatief voor de relatie, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de gezonde partners zegt dat de ziekte hun relatie hechter heeft gemaakt.
Ook is de waardering voor het delen van alledaagse dingen verhoogd. Baanders deed haar onderzoek in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.
(Bron)

Geen opmerkingen: