vrijdag, oktober 10, 2008

Ahtisaari wint Nobelprijs voor de Vrede

OSLO - De Fin Martti Ahtisaari krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. De 71-jarige diplomaat krijgt de onderscheiding voor zijn inspanningen om internationale conflicten op te lossen, zo maakte het Noorse Nobel Comité vrijdag bekend.
Ahtisaari bemiddelde onder meer bij conflicten in Indonesië, Kosovo, Namibië en Noord-Ierland. In een radio-interview zei hij in een eerste reactie vooral trots te zijn op zijn bemiddeling in Namibië.
Deze vredesonderhandelingen springen er volgens hem uit omdat het een heel lang proces was naar onafhankelijkheid van het land in Zuidelijk Afrika. Hij zei verder "zeer blij en dankbaar" te zijn met de onderscheiding.
In Europa speelde Ahtisaari een belangrijke rol in het conflict om Kosovo. Als VN-gezant pleitte hij voor onafhankelijkheid van Kosovo onder langdurig toezicht van de internationale gemeenschap.
In 2007 zette hij een punt achter deze werkzaamheden. Enkele maanden later riepen de Kosovaren, mede gesteund door Ahtisaari's voorstel, eenzijdig de onafhankelijkheid uit.
De huidige Finse president Tarja Halonen feliciteerde Ahtisaari "uit de grond van mijn hart". "Als Finnen kunnen we er trots op zijn dat het werk van ons land voor de wereldvrede de hoogst mogelijke waardering heeft gekregen", aldus de president.
Athisaari ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december in Oslo. Aan de prijs is een bedrag van een miljoen euro verbonden.
(Bron)

Geen opmerkingen: