vrijdag, oktober 10, 2008

'Olifantsziekte in 2020 uitgebannen'

AMSTERDAM - De olifantsziekte, waar wereldwijd 100 miljoen mensen mee kampen, is over twaalf jaar uitgebannen. Dat voorspellen wetenschappers deze week in het tijdschrift Public Library of Science Neglected Tropical Diseases.
De ziekte, ook wel elephantiasis genoemd (Lymphatic filariasis in het Latijn), veroorzaakt misvormde lichaamsdelen en doet ledematen opzwellen. De aandoening is uiterst pijnlijk en verminkt de dragers van de ziekte.
De olifantsziekte wordt veroorzaakt door parasiterende wormen en komt veelal tot uiting in de ledematen, borsten en genitaliën.
De voorspelling dat het einde van de ziekte nabij is komt voort uit succescijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In samenwerking met farmaceutische bedrijven zijn er sinds 2000 wereldwijd al 1,9 miljard medicijnen uitgedeeld om de ziekte een halt toe te roepen.
Het team dat acht jaar geleden in het leven werd geroepen om de ziekte te bestrijden en preventieve maatregelen te nemen, heeft al 6,6 miljoen kinderen ingeënt zodat zij de ziekte niet op kunnen lopen. De behandelde mensen dienen jaarlijks ingeënt te worden gedurende vijf jaar.
Bij 9,5 miljoen mensen die besmet zijn is de groei van de olifantsziekte stopgezet. Onderzoekers van het team dat de ziekte bestrijdt spreken van een enorm succes, dat als voorbeeld kan dienen voor andere vaccinatieprojecten.
De olifantsziekte komt voor in 83 landen, waarvan er 48 momenteel gevaccineerd zijn. 570 miljoen mensen zijn ingeënt, vertelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan verslaggevers van de BBC.
(Bron)

Geen opmerkingen: