donderdag, oktober 09, 2008

Ivoorboleet terug in Nederland

EDE - De ivoorboleet [Suillus placidus] is terug in Nederland. De paddenstoel was in 1968 voor het laatst gezien, maar vorige maand ontdekten mycologen in het Drents-Friese Wold nieuwe exemplaren.
Dat heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging bekendgemaakt. Volgens de vereniging gaat het de laatste jaren beter met de paddenstoelen in Nederland. Meer soorten die allang waren verdwenen, komen terug, zoals de scherpe gele ridderzwam.
De vereniging presenteert volgende week zaterdag in Ede de nieuwe Rode Lijst Paddenstoelen, die iets is ingekrompen in vergelijking met vier jaar geleden.
In Nederland komen ruim 4800 paddenstoelsoorten voor. Ruim 1600 soorten staan op de Rode Lijst. Volgens mycologen komt dat door luchtvervuiling, vermesting en verzuring van de leefomgeving.
Maar ook natuurbeheerders hadden tot voor kort weinig oog voor paddenstoelen. Zo is er veel soortenarm naaldbos gekapt, terwijl daar juist zeer veel paddenstoelen groeien die het nergens anders doen.
70 Procent van de paddenstoelen die alleen in naaldbossen groeien, staat op de Rode Lijst.
De Nederlandse Mycologische Vereniging bestaat honderd jaar. Daarom is in Ede een grote paddenstoelenexpositie ingericht. Ook verschijnen volgende week zaterdag een boek en een nieuwe serie postzegels van TNT Post.
(Bron, info)

Geen opmerkingen: