vrijdag, oktober 10, 2008

Defensie bekijkt beveiliging militaire bases

DEN HAAG - Defensie bekijkt of de beveiliging van kazernes en militaire bases verbeterd moet worden. Aanleiding is een actie van een journalist die op een kazerne en waarschijnlijk een luchtmachtbasis is geweest.
Dat blijkt uit een aflevering van SBS Undercover die zondag wordt uitgezonden en waar het AD vrijdag over schrijft.
Een woordvoerder van Defensie stelde vrijdag in een reactie dat de volledige beveiliging van alle militaire objecten tegen redelijke kosten niet mogelijk is.
Het systeem van bewaking en beveiliging is gelaagd: belangrijke objecten worden zwaarder beveiligd. De Algemene Rekenkamer oordeelde twee jaar geleden dat de beveiliging bij Defensie naar behoren is.
SBS6 meldde vrijdag echter dat de bewaking een lachtertje is. Een woordvoerder zei dat de verschillende pogingen van Stegeman binnen te komen overal lukten.
"Dat duidt op een structureel probleem." Ook kon de journalist ongestoord bij de F-16's komen terwijl hij daarvoor aparte poorten moet passeren en een speciaal pasje nodig heeft.
"Militairen die er niets te zoeken hebben, mogen er niet eens komen. Maar de deuren stonden wagenwijd open", aldus de woordvoerder van SBS6.
Defensie weet nog niet waar de verslaggever Alberto Stegeman met een verborgen camera is geweest.
Maar als zou blijken dat de beveiliging daar niet voldoet, dan kunnen volgens de woordvoerder mogelijk maatregelen volgen. Volgens hem zijn incidenten nooit uit te sluiten.
Stegeman meldt in het AD dat hij een uniform droeg en op een kazerne is geweest en daar zelfs heeft kunnen slapen zonder dat iemand hem iets vroeg.
Defensie weet niet of hij van binnenuit hulp heeft gekregen maar stelt dat het niet moet kunnen dat onbevoegden daar binnen zijn.
Naast de gewone bewaking wijst Defensie erop dat het personeel cruciaal is en alert moet zijn. Dat wordt ook geregeld intern getest.
GroenLinks noemt het onthutsend dat Stegeman onbevoegd op landmacht- en luchtmachtbases was, F-16's heeft kunnen benaderen en zelfs een rondje in een legertruck kon rijden.
In schriftelijke vragen eist de fractie opheldering en onmiddellijke actie om de lekken in de bewaking al voor de uitzending te dichten om te voorkomen dat kwaadwillenden hiervan gebruik kunnen maken.
(Bron)

Geen opmerkingen: