vrijdag, oktober 03, 2008

Schotland laat 'onderwatermolens' aanleggen

AMSTERDAM - Schotland laat als eerste land ter wereld een molenpark aanleggen op de zeebodem om energie te winnen uit het getij. Dat heeft het Schotse energiebedrijf ScottishPower Renewables bekendgemaakt.
De onderwatermolens zullen in twee groepen van 20 tot 40 exemplaren worden vastgeketend aan het zeebed voor de kust van de noordelijke Schotse eilandengroep Pentland Firth en het topje van Schotland, Sound of Islay.
De apparaten - uitgevonden door het Noorse bedrijf Hammerfest Strøm - lijken op windmolens, maar de wieken zijn korter en draaien langzamer rond (klik hier voor een filmpje). Het voordeel van de molens is dat ze worden aangedreven door de stroming van het getij. Anders dan bij windmolenprojecten staat daardoor van tevoren al vast hoe veel energie de turbines gaan opwekken.
Volgens de eerste plannen kunnen 40 tot 60 onderwatermolens straks ongeveer 40.000 Schotse huishoudens van stroom voorzien.
In de toekomst kan de energieproductie echter nog spectaculair groeien, zo beweert directeur Keith Anderson van Hammerfest Strøm.
"Je kunt eindeloos energie halen uit het getij", zegt hij in de Britse krant Daily Telegraph. "De machines worden aangedreven door de zwaartekracht van de zon en de maan. Alleen voor de kust van Pentland Firth is al genoeg energie op te wekken uit de zee om te beantwoorden aan een derde van de vraag naar stroom in Schotland."
Dieren en planten zullen volgens de ontwerpers van de onderwatermolens nergens last van hebben. De wieken van de apparaten draaien volgens hen te langzaam om schade aan te richten. Wel moeten de molenparken worden afgesloten voor vaarverkeer.
De verwachting is dat de eerste molens in 2011 in zee staan, maar de definitieve bouwplannen moeten nog worden goedgekeurd door de Schotse overheid.
(Bron)

En maken die molens geen geluid? Want dat is vaak wel een probleem voor dieren.

Geen opmerkingen: