vrijdag, oktober 03, 2008

'Oorbellen en lang haar verboden voor agent'

AMSTERDAM - Agenten mogen geen oorbellen of piercings meer dragen. Ook mogen ze geen lang of geverfd haar meer hebben en zijn zichtbare tatoeages taboe. Verder zijn zichtbare uitingen van godsdienst en levensovertuiging verboden.
Dat staat in het voorlopige kledingvoorschrift van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat in handen is van het AD, schrijft de krant.
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) wil met de voorschriften zorgen voor een onpartijdige en neutrale politie, zo schrijft het dagblad. Hiervoor zouden strenge eisen aan kleding en uiterlijk van agenten noodzakelijk zijn.
Politievakbond ANPV vindt dat de minister doorslaat. "Niets mag meer. Straks moet je je kop nog verbouwen om bij de politie te komen", aldus Ron Tournier, voorzitter van de bond. Tournier vindt het belangrijker dat agenten hun werk goed doen en een afspiegeling zijn van de samenleving, zo zegt hij in de krant.
De bond gaat zijn achterban raadplegen voordat gesprekken en onderhandelingen gaan plaatsvinden.
(Bron)

Ik kan me voorstellen dat piercings en oorbellen een risico zouden kunnen vormen - als een persoon kwaad wil en er aan trekt bijvoorbeeld, kun je schade oplopen. Maar oorbellen verbieden lijkt me waanzin, en piercings zou een gemiddelde agent zich volhangen met piercings? Oren en wenkbrauwen en neus zijn toch redelijk geaccepteerd heb ik het idee, en de mensen die hun hele gezicht versieren met piercings zijn niet echt de types die bij de politie gaan geloof ik.
Zichtbare uitingen van levensovertuiging, mja, best. Zichtbare tatoeages - hangt er misschien vanaf wat voor tatoeages. Maar ook hier: een agent die een tribal op de bovenarm heeft, is een heel ander iemand dan een persoon die van onder tot boven vol zit. Waarbij ik alweer betwijfel of de laatste genoemde bij de politie wil werken.
Lang haar: wat is lang haar? En moet een vrouwelijke agent ook gekortwiekt? Of komen er 'minimaal zo lang, maximaal zo lang'-voorschriften? En zijn die dan verschillend voor mannen en vrouwen?
Geverfd haar: geeft de minister zelf het goede voorbeeld? Want verven is verven, dan hebben we het niet alleen over iemand die de Dolf Jansen-mode volgt, maar ook over iemand die grijs haar maskeert of donker haar blond verft of rood of bruin.
Een onpartijdige en neutrale politie, prima, maar die politie bestaat uit mensen die dacht ik toch midden in de maatschappij moeten staan. En alle genoemde dingen horen er inmiddels wel bij.

Geen opmerkingen: