dinsdag, november 04, 2008

Politiek Den Haag bekent kleur

AMSTERDAM – Als het aan de Tweede Kamer ligt mag Barack Obama in januari het Witte Huis betrekken. Dat blijkt uit een peiling van NU.nl.
De coalitiepartners PvdA, CDA en ChristenUnie staan achter de Democratische kandidaat, alsmede oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en de fractie-Verdonk.
Buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen van de VVD laat tegenover NU.nl weten dat zijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar John McCain. Ook de SGP steunt de Republikein. De PVV spreekt geen voorkeur uit, voorman Geert Wilders zou op McCain stemmen. De Partij voor de Dieren duimt voor de onafhankelijke kandidaat Ralph Nader.
"Obama kan de relatie tussen Amerika en de rest van de wereld verbeteren", verklaart Agnes Kant (SP) haar keuze voor de zwarte Democraat. "McCain is een angstzaaier."
Mariëtte Hamer (PvdA) voegt hieraan toe dat Obama zich als jonge hond afzet tegen het establishment. "Dat heeft niets met ervaring of leeftijd te maken, maar met frisse idealen."
"Obama inspireert jongeren en cynische thuisblijvers", laat Femke Halsema (GroenLinks) weten. "Hij is een politicus van het nieuwe millennium, McCain te veel van de vorige."
Volgens Rita Verdonk (Fractie Verdonk) is Obama, beter dan McCain, in staat om aan de behoefte aan verandering te voorzien.
Pieter van Geel (CDA) had een voorkeur voor John McCain, maar is overgelopen naar het Obama-kamp. "Het ging bij de Republikeinse campagne niet om de inhoud, maar om de persoonlijke aanvallen op Obama. Daarnaast heeft McCain deze financiële crisis keuzes gemaakt die getuigen van een tekort aan inzicht."
John McCain kan wel op steun rekenen bij de VVD. Volgens Hans van Baalen heeft hij zich bewezen dankzij zijn krijgsgevangenschap en 25 jaar lidmaatschap van het congres.
"Met McCain weet je wat je krijgt, met Obama niet", stelt Van Baalen. "McCain is voor sluiting van Guantanamo Bay en hij ziet in Europa de belangrijkste partner van de VS."
De SGP laat bij monde van Kamerlid Kees van der Staaij weten vooral om ethische redenen voor McCain te willen gaan.
Ondanks de steun zijn veel partijen ook kritisch over de zwarte senator uit Illinois. "Ik vraag me af of de kandidaten, dus ook Obama, echt menen wat ze zeggen", vraagt Alexander Pechtold (D66) zich af.
"Het valt me van allebei tegen dat ze niet durven te benoemen dat er door de kredietcrisis echt dingen moeten veranderen. Nu hebben ze dure beloftes gedaan die ze onmogelijk kunnen waarmaken."
Volgens Arie Slob (ChristenUnie) kampt de VS met grote problemen op het terrein van gezondheidszorg, onderwijs en milieu. "Obama zal nog veel moeite hebben als president daarin wezenlijke veranderingen te brengen."
Ook Agnes Kant verwacht geen wonderen van Obama, maar geeft aan dat er "stapjes in de goede richting kunnen worden gezet".
De politieke partijen zijn het erover eens dat McCain of Obama totaal anders zal moeten opereren dan onder Bush is gebeurd.
"Bush laat het land in zeer slechte staat achter", stelt Arie Slob. Marianne Thieme (PvdD) oordeelt nog harder: Bush was een nachtmerrie voor de wereld.
Volgens Pechtold moet de nieuwe president het leiderschap van de VS in de wereld van nieuw moraal voorzien.
Femke Halsema valt hem bij. "Obama zal de VS een nieuwe richting moeten geven. Aan Amerika als wereldmacht, maar ook aan Amerika als grootste economie."
"De nieuwe president moet leiding geven in plaats van dictaten uitdelen", vindt Hans van Baalen. "Gezamenlijk optreden met de bondgenoten door overleg."
De partijen noemen de oorlogen in Afghanistan en Irak, de kredietcrisis, de opwarming van de aarde en het vredesproces in het Midden-Oosten de belangrijkste internationale vraagstukken voor de nieuwe president.
(Bron)

Niks verrassends aan hè?

Geen opmerkingen: