donderdag, februari 12, 2009

Gebarentaal blijkt aangeboren bij gorilla’s

AMSTERDAM - Gorilla’s over de hele wereld gebruiken min of meer dezelfde gebaren om met elkaar te communiceren, zo hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van St. Andrews University in Schotland bestudeerden en vergeleken de gebarentaal van gorilla’s in meerdere dierentuinen en wildparken over de hele wereld.
Ze kwamen tot de conclusie dat de mensapen beschikken over een gezamenlijk repertoire van 102 specifieke gebaren. Dat is meer dan elk ander dier.
De wetenschappers brachten de signalen van de gorilla’s afzonderlijk in kaart met een beschrijving zoals ‘armzwaai met object in hand’ of ‘aantikken van een andere aap’. Door die nauwgezette administratie ontdekten ze dat de apen overal ter wereld ongeveer dezelfde gebarentaal gebruiken.
“We voegden steeds meer populaties aan de studie toe”, aldus hoofdonderzoeker Richard Byrne. “En steeds bleek dat gebaren die eerst uniek leken voor één groep apen, toch ook weer ergens anders opdoken."
"Twee verschillende groepen gorilla’s kunnen in de praktijk weliswaar heel verschillende gebaren laten zien. Maar al die bewegingen zijn uiteindelijk afkomstig uit een grote pool van signalen die de gorilla’s als soort met elkaar delen."
De uitkomsten van het onderzoek wijzen er volgens de wetenschappers op dat gorilla’s niet elk gebaar afzonderlijk hoeven te leren, maar dat hun gebarentaal is aangeboren.
Dat zou ook verklaren waarom de dieren vaak maar in beperkte mate in staat zijn om door mensen ontwikkelde gebarentaal te leren begrijpen en gebruiken.
“We denken dat apen in staat zijn om menselijke gebaren te imiteren, omdat ze zelf uit zo’n groot repertoire van gebaren kunnen putten”, aldus Byrne.
“Dat verklaart eveneens waarom hun imitaties meestal niet helemaal kloppen: ze ‘hergebruiken’ signalen uit hun eigen repertoire. Ze kunnen geen nieuwe gebaren aanleren.”
(Bron)

Geen opmerkingen: