zaterdag, februari 14, 2009

GroenLinks wil wettelijk recht op thuiswerk

DEN HAAG - Vakbonden en werkgevers reageren verdeeld op het voorstel van GroenLinks voor een wettelijk recht op thuiswerk.
Werknemers moeten het recht krijgen om maximaal één dag in de week thuis te werken, tenzij zwaarwegend belang van het bedrijf dit onmogelijk maakt.
Daartoe dienen Tweede Kamerleden Kees Vendrik en Ineke van Gent van GroenLinks een initiatiefwet in.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW verzet zich tegen het plan van GroenLinks. ''Werktijden en organisatie van werk zijn een zaak tussen werkgever en werknemer. Daar moet de politiek zich niet mee bemoeien'', aldus een woordvoerder.
Hij stelt dat de werkgroep van Lodewijk de Waal zich ook heeft uitgesproken tegen wetgeving hierover.
Vakcentrale FNV onderschrijft het initiatief om meer thuis te werken. Maar een woordvoerster vraagt zich af of dit wettelijk valt te regelen.
''Wij doen dat liever via de arbeidsvoorwaarden in de cao's, voor zoveel mogelijk werknemers en voor zover mogelijk.'' De FNV-woordvoerster wijst erop dat thuiswerk voor veel beroepen niet mogelijk is.
''Voor secretarieel werk zal het kunnen om een dag per week thuis te werken. Maar dat geldt niet voor een serveerster in de horeca. Ook verpleegkundigen zullen gewoon op hun werkplek moeten zijn.''
Vendrik zal de initiatiefwet maandag indienen tijdens het Kamerdebat over de mobiliteitsaanpak met minister Camiel Eurlings van Verkeer. Oud-vakbondsvoorman Lodewijk de Waal adviseerde eind vorig jaar als voorzitter van een door Eurlings ingestelde werkgroep al dat de files door thuiswerken kunnen worden verminderd.
De files nemen naar verwachting met ongeveer een vijfde af als een derde van de werkenden één of meer dagen thuis gaat werken, blijkt volgens GroenLinks uit onderzoek.
Dat zou het bedrijfsleven weer 500 tot 700 miljoen euro besparen. ''Welkom in de tijden van recessie'', aldus Vendrik.
Hoewel telewerken werkgevers geld kan opleveren, stuiten volgens Van Gent nog veel werknemers op ''een ouderwetse baas'' die bang is het personeel uit het oog te verliezen.
Een wettelijk afdwingbaar recht moet deze werknemers een steuntje in de rug geven. Volgens haar is ook bewezen dat mensen productiever worden als ze het vertrouwen en de vrijheid krijgen om hun werk zoveel mogelijk zelf in te delen.
(Bron)

Geen opmerkingen: