zaterdag, februari 14, 2009

Plek in sociale werkplaats minder vanzelfsprekend

DEN HAAG - Werkzoekenden met een beperking die zich melden voor de sociale werkplaats, moeten voortaan eerst proberen aan de slag te komen bij een 'gewone' werkgever.
Toelating tot de sociale werkvoorziening wordt minder vanzelfsprekend. Een beschutte werkplek komt pas in beeld, als blijkt dat geestelijk en lichamelijk gehandicapten ondanks allerlei hulp niet aan een baan te helpen zijn.
Dat maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.
Het plan is om vanaf 2010 met zes tot acht proefprojecten uit te zoeken hoe gehandicapten die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld AWBZ-zorg, bijstand of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en zich melden voor de sociale werkplaats, het beste aan werk geholpen kunnen worden.
Klijnsma benadrukte dat aan de rechten van de kleine 100.000 mensen die nu werken in de sociale werkvoorziening, niet getornd wordt.
Dat geldt ook voor de 20.000 personen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkplaats.
Die wachtlijst was aanleiding voor het kabinet om een commissie onder leiding van oud-minister Bert de Vries (Sociale Zaken) een herbezinning te laten maken over de sociale werkvoorziening.
Klijnsma omarmt het advies-De Vries, maar ze wil met proefprojecten in de regio uitzoeken of zonder extra kosten ook meer gehandicapten aan werk te helpen zijn.
Voor de zomer wordt duidelijk hoe de proeven eruit komen te zien. De PvdA-bewindsvrouw verwacht dat ondanks de economische crisis werkgevers bereid zijn om mensen met een beperking in dienst te nemen.
Zij wijst erop dat door de vergrijzing een toenemend personeelstekort wordt verwacht.
Werkgevers hebben de mogelijkheid het personeel minder uit te betalen dan hun andere personeel. Dit bedrag wordt zonodig aangevuld met bijvoorbeeld de bijstandsuitkering die de mensen al hadden.
Dat kan volgens Klijnsma betekenen dat mensen onder het minimumloon uitkomen, maar het is altijd meer dan de uitkering. ''Uitgangspunt is dat werken moet lonen.''
De organisatie voor arbeidsbemiddeling voor mensen met een handicap Cedris steunt de staatssecretaris in haar plannen.
Volgens voorzitter Joan Leemhuis-Stout zijn de proefprojecten heel belangrijk. Die moeten immers uitwijzen of het plan kans van slagen heeft.
''Het grote punt van zorg is of de werkgevers bereid zullen zijn de mensen aan te nemen'', zei ze vrijdag. Sociale Diensten en vakbonden vinden dat de mensen met fysieke of verstandelijke handicaps niet langdurig minder mogen verdienen dan het minimum inkomen.
(Bron)

Steeds minder werk, en dan dit. Overigens moet werk gewoon betaald worden, dat minimumloon bestaat niet voor niets.

Geen opmerkingen: