donderdag, februari 12, 2009

Mannenbotten snel broos na vitaminegebrek

UTRECHT - Mannen die als tiener te weinig vitamine D binnenkregen, lopen vanaf 36-jarige leeftijd een grotere kans op botontkalking (osteoporose). Door de mindere botdichtheid kunnen die botten eerder breken.
Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Vrije Universiteit en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in het wetenschappelijke tijdschrift Bone. De onderzoekers veronderstellen dat de afname van botdichtheid al jong begint. Het meeste onderzoek naar osteoporose is verricht onder ouderen.
Bij mannen die als 13-jarige jongen door hun voeding al minder vitamine D kregen, zie je op 36-jarige leeftijd een mindere botdichtheid in het hele lichaam, zegt onderzoeker Christel van Dijk. ''Bij vrouwen vonden we geen verschillen.'' Van Dijk denkt dat dat te maken heeft met de hormonale cyclus van vrouwen.
Botontkalking is wereldwijd een steeds vaker voorkomende aandoening die tot invaliditeit leidt. Een van de kenmerken van botontkalking is een lage botdichtheid. Bij ouderen komt botontkalking juist meer bij vrouwen voor.
Vitamine D speelt een rol in verschillende mechanismen die samenhangen met botaanmaak en -afbraak. Een tekort kan daardoor leiden tot een verminderde botdichtheid. Deze vitamine zit vooral in vette vis, margarine en in mindere mate in melk en ook in zonlicht.
De onderzoekers hebben tussen de leeftijd van 13 tot 36 is bij 152 mannen en 168 vrouwen drie tot acht keer de inname van vitamine D gemeten. Op de leeftijd van 36 jaar werd bij allemaal de botdichtheid van wervelkolom, heup en het hele lichaam bekeken.
(Bron)

Geen opmerkingen: