vrijdag, februari 13, 2009

'Vrouwen minder tolerant naar elkaar dan mannen'

AMSTERDAM - Vrouwen vormen sneller een negatieve mening over gezelschap van hetzelfde geslacht, dan mannen. Dat hebben Amerikaanse psychologen vastgesteld.
Tijdens een experiment aan het Emmanuel College in Boston werd aan mannelijke en vrouwelijke studenten gevraag om de relatie met hun kamergenoten (altijd van hetzelfde geslacht) te beoordelen. Ook kregen de deelnemers aan het onderzoek enkele fictieve situaties voorgelegd, waarin een vriend zich misdroeg.
Aan de hand van de reacties, concludeerden de onderzoekers dat vrouwen over het algemeen minder tolerant zijn ten opzichte van elkaar dan mannen.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science.
De ondervraagde vrouwen gaven volgens de onderzoekers veel vaker aan dat ze problemen hadden met hun kamergenoten, terwijl mannen de relatie meestal betitelden als ‘plezierig’ en ‘probleemloos’. Ook bleek dat vrouwen sneller overwegen om andere kamergenoten te zoeken.
Bij een van de opdrachten in het experiment moesten de proefpersonen een vriend of vriendin van hetzelfde geslacht beoordelen die zich na een lange probleemloze relatie één keer vervelend gedroeg. De persoon daalde bij de meeste vrouwen onmiddellijk in achting, terwijl mannen veel minder beledigd waren.
Hoofdonderzoekster Joyce Benenson zoekt de verklaring voor haar bevindingen in het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke vriendschap. “Het zou kunnen dat vrouwen negatieve informatie simpelweg zwaarder wegen dan mannen omdat het de intimiteit in een relatie verstoord”, verklaart ze in de Britse krant Daily Telegraph.
“Dat aspect is belangrijker in vriendschappelijke relaties tussen vrouwen dan in diezelfde relaties tussen mannen.”
(Bron)

Geen opmerkingen: