Twee communicatiesatellieten botsen in de ruimte
WASHINGTON - Een Russische en een Amerikaanse communicatiesatelliet zijn dinsdag op 800 kilometer boven Siberiƫ op elkaar gebotst.
Het is de eerste keer dat een dergelijke botsing plaatsvindt, berichtte The Washington Post woensdag (lokale tijd) op zijn website op basis van informatie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Door de botsing zijn twee wolken met brokstukken vrijgekomen, die eventueel een gevaar kunnen vormen voor het internationale ruimtestation ISS.
De NASA acht de kans volgens The Washington Post zeer klein dat het internationaal ruimtestation ISS door de brokstukken wordt getroffen.
Het ISS bevindt zich op 354 kilometer hoogte. Het ISS kan zonodig een uitwijkmanoeuvre uitvoeren. De geplande lancering later deze maand van de spaceshuttle Discovery gaat ook gewoon door.
De commerciƫle, 560 kilo zware communicatiesatelliet van het Amerikaanse bedrijf Iridium werd in 1997 in een baan om de aarde gebracht.
De defecte Russische Cosmos-satelliet (900 kilogram) was in 1993 gelanceerd. Iridium omschrijft het incident als 'extreem uitzonderlijk' en benadrukte dat er geen problemen waren met de satelliet.
Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos bevestigde de botsing en verklaarde dat het incident wordt onderzocht, aldus de BBC. Een zegsman van het Russische ruimtevaartprogramma van de krijgsmacht zei dat het om een militaire sonde ging die twee jaar na de lancering kapot was gegaan.
Sinds 1957 zijn zesduizend satellieten in een baan om de aarde gebracht. Hiervan werken nog drieduizend, aldus de NASA.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten