donderdag, mei 21, 2009

Platenlabel Island Records viert 50-jarig bestaan

LONDEN - Het bekende platenlabel Island Records, die bands als Bob Marley, U2 en Roxy Music heeft groot gemaakt, bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat wordt volgende week in Londen op gepaste wijze gevierd met een serie concerten, aldus de BBC donderdag.
Vanaf dinsdag tot en met zondag is het elke dag feest. Op 26 mei treden onder meer Sly & Robbie, Kid Creole & the Coconuts en Grace Jones op.
Donderdag is ook Yusuf Islam, die een kleine veertig jaar geleden een contract kreeg bij Island Records onder de naam Cat Stevens, van de partij. Afsluiter op 31 mei is Amy Winehouse met Toots and the Maytals.
Het label Island Records werd in 1959 opgericht door de 22-jarige Chris Blackwell op het eiland Jamaica, waar hij werkte als leraar waterskiƫn.
Blackwell richtte zich eerst met succes op lokaal talent. Toen Jamaica in 1962 onafhankelijk werd, trok Blackwell naar Londen. In het begin bracht hij zijn platen zelf aan de man en trok met zijn auto langs de platenzaken.
Dat veranderde toen hij in 1964 de 14-jarige Millie Small van Jamaica naar Londen bracht, die een grote hit scoorde met My Boy Lollipop. Nadien ging het snel.
Blackwell ontdekte in de jaren zeventig Bob Marley, Cliff Richards, Nick Drake en vele anderen.
(Bron)

Geen opmerkingen: