zaterdag, mei 23, 2009

‘Zonnebaden houdt brein in conditie’

AMSTERDAM - Regelmatig zonnebaden heeft een positieve uitwerking op de hersenen, omdat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.
Onderzoekers van de universiteit in Manchester lieten ruim 3000 mannen van 40 tot 79 jaar een test maken waarbij werd gemeten hoe snel en zorgvuldig hun hersenen informatie konden verwerken en onthouden. Ook werd vastgesteld hoe veel vitamine D er in hun bloed zat.
Uit het onderzoek bleek dat de mannen met het hoogste gehalte vitamine D de beste prestaties leverden bij de hersentest.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Het menselijk lichaam produceert vooral vitamine D als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Maar ook het eten van bepaald voedselsoorten zoals vis kan de aanmaak van de stof stimuleren.
Volgens de wetenschappers toont hun studie aan dat vooral oudere mensen er goed aan doen om af en toe de zon op te zoeken, of een speciaal dieet te volgen.
“Interessant genoeg was het verband tussen vitamine D en snellere informatieverwerking vooral groot bij mannen boven de 60 jaar”, aldus hoofdonderzoeker David Lee in de Britse krant The Daily Telegraph. “De biologische oorzaak voor dit fenomeen is ons nog onduidelijk.”
De onderzoekers waarschuwen wel dat het zonnebaden niet moet worden overdreven, omdat het niet alleen de hersenen in conditie houdt, maar ook de kans op huidkanker vergroot.
(Bron)

Geen opmerkingen: