zondag, mei 17, 2009

'Slavernij' in aspergestekerij Someren

SOMEREN - In het Brabantse Someren is vrijdag een aspergestekerij ontruimd. Burgemeester Alfred Veltman noemde de arbeidsomstandigheden op de boerderij zo schrijnend, dat hij sprak van 'slavernij'.
Ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen, werkten op de boerderij. ''Zij mochten al die tijd dat zij daar werkten het terrein niet verlaten. Ze verdienden veel minder dan hen was beloofd.
Hun werkgever dwong ze hun levenswaar voor veel geld op het erf zelf te kopen'', zei de burgemeester zondag. De arbeiders sliepen bovendien in een vieze ruimte zonder ramen. ''In deze tijd mag dit niet kunnen. Ik vind het heel erg verschrikkelijk.''
De gemeente had toestemming gekregen om de boerderij te ontruimen, omdat het gebouw niet aan de voorschriften van de brandweer voldeed.
De eigenaresse van het bedrijf had deze beslissing nog aangevochten bij de rechter.
''Toen we vrijdag gingen ontruimen, kwam naar buiten hoe erg het was gesteld met de arbeidsomstandigheden'', vertelt Veltman.
Of de aspergestekers ook mishandeld werden, durft Veltman niet te zeggen, maar hij heeft van een paar mensen gehoord dat zij werden geslagen.
''We zijn meteen op zoek gegaan naar opvangruimte. Maar daar wilden de Roemenen niets van weten. Zij wilden zo snel mogelijk terug naar huis. De gemeente heeft meteen een bus gecharterd. Zaterdag zijn ze naar Roemeniƫ teruggegaan.''
Een aantal seizoensarbeiders heeft aangifte gedaan bij de politie. Het is nog niet bekend welke stappen nu worden genomen tegen de eigenaresse van het aspergebedrijf.
''Ik ga snel met justitie om de tafel om te bekijken wat de gemeente nog meer kan betekenen'', aldus de burgemeester van Someren.
(Bron)

Bedrijf sluiten, verkopen, met de opbrengst de Roemenen alsnog fatsoenlijk betalen en met de rest van het geld extra controles houden op andere bedrijven.

Geen opmerkingen: