zondag, juni 14, 2009

CDA twijfelt over minder koopzondagen

AMSTERDAM - Het aantal koopzondagen wordt mogelijk toch niet teruggedrongen. De economische crisis leidt tot twijfels over een aanscherping van de winkeltijdenwet bij het CDA.
De grootste regeringspartij overweegt de afspraken hierover uit het regeerakkoord te herzien, schrijft De Telegraaf vrijdag.
De beperking van het aantal koopzondagen zou tijdens de kabinetsformatie zijn afgesproken met de ChristenUnie, die zich eerder al inspande voor minder koopzondagen vanwege de zondagsrust.
Nu kunnen gemeenten bovenop de maximaal toegestane twaalf koopzondagen per jaar extra koopzondagen organiseren in een gebied dat ze bestempelen als toeristisch. Maar van die bepaling wordt volgens het kabinet misbruik gemaakt.
In het regeerakkoord is afgesproken dat het 'oneigenlijke gebruik van de toerismebepaling in de winkeltijdenwet' wordt tegengegaan met een wetsvoorstel.
Het CDA in de Tweede Kamer vindt nu echter dat daar 'ruimer' over kan worden gedacht, zegt Kamerlid Elly Blanksma in de krant. "Je moet het voorstel in het licht van deze tijd bezien. De economische realiteit van nu moet meegewogen worden."
Tijdens een spoeddebat in januari vroeg oppositiepartij D66 al om het aantal koopzondagen met het oog op de economische crisis niet te beperken, maar verantwoordelijk CDA-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven liet toen weten het wetsvoorstel niet in te trekken.
Kort daarvoor becijferde het Platform Detailhandel Nederland dat het beperken van het aantal koopdagen vijftien- tot twintigduizend banen zou kosten, hoewel vakbond CNV Dienstenbond die berekening afdeed als 'onzin'.
ChristenUnie adviseert coalitiegenoot CDA ''zich niet te laten meeslepen in stemmingmakerij door het grootwinkelbedrijf'' dat graag op zoveel mogelijk zondagen open wil.
Op aandringen van de kleinste regeringspartij is in het coalitieakkoord afgesproken om oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling voor het ophouden van winkels op zondag, terug te dringen.
(Bron)

Het geloof is mooi maar de economie gaat voor? Weten we dat ook weer. En dan zeggen dat de PvdA draaikonterig is...

Geen opmerkingen: